متیل الکل حلالی کاربردی در عین حال خطرناک!

متیل الکل (متانول، الکل متیلیک، کاربینول) یک ترکیب شیمیایی با فرمول CH3OH و ساده‌ترین نوع الکل است. متانول مایعی سبک، فرار، بدون رنگ و قابل اشتعال می باشد.

متانول خالص اولین بار در سال 1661 توسط رابرت بویل از تقطیر چوب به دست آمد. در سال 1923 شیمیدان آلمانی به نام آلوین میتاش (Alwin Mittasch) در حین پژوهش درباره سنتز آمونیاک متوجه تشکیل شدن ترکیبات اکسیژن دار شد. ادامه تحقیقات وی منجر به تهیه متانول از گاز سنتز (مخلوطی از هیدروژن (H2) و کربن مونوکسید (CO) به دست آمده از کک)، شد و اختراعی را در 12 ژانویه سال 1926 به ثبت رساند. این واکنش با استفاده از کاتالیزورهای کروم-روی در شرایط بسیار سختی از جمله فشار 1000-300 اتمسفر و دمایی در حدود 400 درجه سانتی‌گراد انجام می شد. امروزه به منظور تولید متانول، از کاتالیزگرهای با کارایی بهتر و موثرتر که در فشارهای پایین عمل می‌ کنند استفاده می گردد. این کاتالیزگرها شامل مخلوطی از مس و اکسید روی و آلومینیوم می باشند که منجر به انجام واکنش در فشار 100-50 اتمسفر و دمایی در حدود 250 درجه سانتی‌گراد می شوند.

متانول
فرآیند تولید متانول

فرآیند تولید متانول1- آماده سازی خوراک

گاز طبیعی و دی اکسید کربن در فشارهای متفاوت به مجتمع تولیدی وارد شده و هر یک در کمپرسورهای گریز از مرکز جداگانه ای تا فشار مورد نظر فرآیند، متراکم و مخلوط می گردند. این واحد شامل سیستم های متراکم کننده و تصفیه گازهای خوراک ورودی به شرح زیر می باشد.

تراکم گاز طبیعی

گاز طبیعی ورودی طی دو مرحله در کمپرسور مربوطه از فشار حدود 11bar تا فشار 45bar متراکم می گردد. سیستم تراکم گاز طبیعی را کمپرسور، خنک کننده میانی و مخازن آبگیری تشکیل می دهند. نیروی محرکه مورد نیاز کمپرسور گاز طبیعی را از طریق توربین تأمین می کنند.

تراکم دی اکسید کربن

دی اکسید کربن تولیدی در واحد الفین با فشار اتمسفریک به واحد تولید متانول وارد می شود. به منظور متراکم نمودن این گاز تا فشار 45bar از یک کمپرسور سه مرحله ای بهره می گیرند. سیستم تراکم دی اکسید کربن شامل کمپرسور، خنک کننده های میانی، بخش آبگیری و همچنین خنک کننده گاز برگشتی می باشد. نیروی محرکه این بخش نیز توسط توربین بخار تامین می شود.

تصفیه گاز خوراک

پس از این که گاز طبیعی و کربن دی اکسید هم فشار شدند با یکدیگر مخلوط شده و به منظور حذف ناخالصی های موجود که عمدتاً شامل هیدروژن سولفید (H2S)، ترکیبات آلی گوگرددار و همچنین ترکیبات آلی کلردار می باشند، پس از گرم شدن در قسمت بازیافت حرارت ریفرمر اول و رسیدن به دمای 350 درجه سانتی گراد، به ترتیب وارد رآکتورهای دی سولفوریزاسیون می شوند و در حضور کاتالیزور کبالت-مولیبدن، ترکیبات آلی گوگردی و کلردار به ترتیب به گازهای H2S و HCl تبدیل می شوند. سپس هیدروکلریک اسید موجود در گازهای خروجی این مرحله با عبور از رآکتورهای دکلریناسیون جذب کاتالیزور سدیم آلومینات شده و به منظور جذب هیدروژن سولفید به رآکتورهای جذب H2S که حاوی کاتالیزور اکسید روی (ZnO) می باشد، منتقل می گردند.

2- تولید گاز سنتز (واحد ریفرمینگ)

با عبور مخلوط خوراک گاز و آب از بستر کاتالیزور اکسید نیکل واکنش ریفرمینگ گاز سنتز صورت می گیرد. واحد ریفرمینگ شامل قسمت های زیر است:

اشباع سازی

بخشی از بخار آب که مورد نیاز واحد ریفرمینگ است در قسمت اشباع سازی تأمین می گردد. در این قسمت بخش اعظم گاز خوراک خروجی از رآکتورهای گوگردزدایی در یک برج با آب مجاور شده و در نتیجه انتقال جرم، میزان بخار آب موجود در گاز تا حد اشباع افزایش می یابد. واحد اشباع سازی شامل برج اشباع سازی و پمپ های سیرکولاسیون آب است، آب ورودی به سیستم اشباع در چرخه سنتز به دمای مورد نظر رسانده می شود. بخش عمده بخار مورد نیاز ریفرمینگ در قسمت اشباع سازی تأمین شده و مابقی بصورت جریان بخار تزریق می گردد.

ریفرمینگ اولیه

مخلوط گاز خوراک و بخار خروجی از واحد اشباع سازی، پس از گرم شدن تا دمای 500 درجه سانتی گراد در گرمکن گاز خوراک که در بخش بازیافت حرارت ریفرمر تعبیه شده، از طریق یک شبکه توزیع، به تیوب های ریفرمر اولیه که حاوی کاتالیزور های اکسید نیکل است، وارد می شود. واکنش های این بخش گرماگیر بوده لذا انرژی مورد نیاز خود را از طریق مشعل های تعبیه شده در سقف ریفرمر تأمین می نماید. فشار عملیاتی ریفرمر حدود 37bar بوده و دمای گاز خروجی از آن حدود 800 درجه سانتی گراد است.
دود حاصل از احتراق مشعل های ریفرمر به منظور بازیافت حرارت به قسمت بازیافت حرارت ریفرمر که به نوبه خود شامل فوق گرمکن های بخار، پیش گرمکن های گاز خوراک، گرم کننده گاز ورودی به رآکتورهای گوگردزدایی و پیش گرمکن هوای احتراق می باشد، هدایت می گردد.

ریفرمینگ ثانویه

گاز خروجی از ریفرمر اول پس از مخلوط شدن با باقیمانده گاز خروجی از قسمت گوگردزدایی به ریفرمر دوم هدایت می شود. اکسیژن خالص تولید شده در دستگاه تولید اکسیژن، پس از گرم شدن در پیش گرمکن بخاری به ریفرمر دوم وارد گشته و در اثر مخلوط شدن اکسیژن و گاز، عمل احتراق صورت گرفته و دما در قسمت بالایی ریفرمر دوم تا 1500 درجه سانتی گراد افزایش می یابد. مخلوط گرم حاصل از روی بستر کاتالیزور اکسید نیکل عبور کرده و در این مرحله ادامه واکنش های ریفرمینگ صورت می پذیرد.
دما و فشار گاز خروجی از ریفرمر دوم به ترتیب 1020 درجه سانتی گراد و 35bar می باشد که به منظور سرد کردن به سیستم حرارت گاز ریفرمر شده هدایت می شود. سیستم بازیافت حرارت گاز ریفرمر شده را مولد های بخار، پیش گرمکن آب، ری بویلرهای برج تقطیر و پیش گرمکن آب بدون املاح تشکیل می دهند.
گاز سنتز تولید شده در نهایت به خنک کننده نهایی و مخزن آبگیر هدایت شده و دمای آن تا 50 درجه سانتی گراد کاهش می یابد. میعانات بخار حل شده پس از جمع آوری در مخازن آبگیر، به منظور حذف کربن دی اکسید حل شده در آن فرآوری می گردد و جهت استفاده دوباره به سیستم تهیه آب بدون املاح هدایت می شود.

3- تراکم گاز سنتز

گاز سنتز خروجی از مخازن آبگیر، به منظور تراکم تا فشار 73bar به کمپرسور گریز از مرکز گاز سنتز هدایت می شود. نیروی محرکه این کمپرسور از توربین بخار تأمین می گردد.

4- سنتز متانول

سنتز متانول در حضور کاتالیزور مس-روی در فشار حدود 70bar و دمایی در حدود 220 درجه سانتی گراد صورت می پذیرد. واکنش های فوق تعادلی بوده و لذا با عبور گاز سنتز از بستر کاتالیزور، تنها بخشی از ترکیبات موجود در گاز سنتز وارد واکنش شده و باقیمانده بدون تغییر از رآکتور خارج می شوند. بنابراین برای تولید حداکثری متانول، می بایست متانول موجود در گاز خروجی از رآکتور جدا شده و باقیمانده گاز مجدد به رآکتور بازگردانده شود که به این منظور از چرخه سنتز متانول استفاده می شود. چرخه سنتز متانول شامل رآکتورهای سنتز، سیرکولاتور، خنک کننده های هوایی، خنک کننده های آبی، مخازن جداکننده متانول خام، پیش گرمکن های آب سیستم اشباع و مبدل های گازی گرم کننده خوراک رآکتور می باشد. گاز خروجی از کمپرسور سنتز به دو بخش تقسیم شده که بخش اول پس از مخلوط شدن با گاز خروجی از مخزن و گرم شدن در مبدل به رآکتور هدایت می شود. گاز خروجی از رآکتور سنتز، در خنک کننده هوایی و خنک کننده آبی تا دمای 45 درجه سانتی گراد خنک شده و طی آن متانول موجود در گاز، تبدیل به مایع شده و در مخرن جداکننده متانول خام از گاز جدا می گردد.
گاز خروجی از مخزن جداکننده متانول خام، پس از مخلوط شدن با بخش دوم گاز خروجی از کمپرسور به سیرکولاتور هدایت شده و از آن مسیر به منظور تبادل حرارت با گازهای گرم خروجی از رآکتور سنتز و رسیدن به دمای لازم برای واکنش به مبدل وارد شده و از آنجا به رآکتور سنتز هدایت می گردد. متانول خام جدا شده در مخازن جداکننده متانول خام، پس از کاهش فشار تا حدود 7bar به برج تقطیر هدایت می شود و به دلیل کاهش فشار، دی اکسید کربن حل شده در آن آزاد می گردد.

blank5- تصفیه متانول

پس از جدا سازی دی اکسید کربن، متانول خام گرم شده و براي جداسازی ترکیبات سبک به برج تقطیر هدایت می گردد. انرژی مورد نیاز تقطیر توسط ری بویلر گازی و ری بویلر بخار تأمین می شود. سیستم جریان برگشتی این برج شامل خنک کننده هوایی، خنک کننده آبی، مخزن جمع آوری کندانس و پمپ جریان برگشتی می باشد. متانول عاری از ترکیبات سبک به منظور جداسازی آب موجود در آن و رسیدن به خلوص 99/9 درصد به برج تخلیص در فشار 7/5bar هدایت می گردد.
انرژی مورد نیاز تقطیر در این برج از طریق ری بویلر گازی و ری بویلر بخاری تأمین می شود. بخاری که در بالاترین سینی این برج جمع آوری می شود متانول خالص بوده که پس از میعان در کندانسور آبی، به قسمت ذخیره سازی هدایت می گردد. بخارات خروجی از آخرین سینی این برج پس از تأمین انرژی تقطیر در ری بویلر، مایع شده و پس از جمع آوری در مخزن برگشتی به وسیله پمپ به برج تخلیص بازگردانده می شود. مخلوط آب و متانول خروجی از پائین برج به برج تقطیر بعدی منتقل می شود و انرژی مورد نیاز تقطیر آن از طریق ری بویلر تأمین می گردد.

6- سامانه بخار و کندانس

بخار مورد نیاز واحد متانول در فشار 114bar در مبدل های بازیافت حرارتی و بویلرهای کمکی تولید می شود. بخار 114bar به منظور رانش توربین و توربین کمپرسور در واحد تولید اکسیژن مصرف می شود.

7- ذخیره سازی و بارگیری

متانول خام تولید شده پس از جداسازی کربن دی اکسید به مخزن ذخیره ای با ظرفیت تولید و نگهداری متانول تا 24 ساعت وارد شده و با کمک پمپ هایی متانول خام به پیش گرمکن بازگردانده می شود. متانول خالص تولید شده پس از خنک شدن وارد مخازن نگهداری متانول شده و به وسیله پمپ انتقال محصول به مخازن ذخیره اصلی هدایت می گردند.

فرآیند تولید متانول

کاربردهای متانول

blank

1- متانول به عنوان حلال و ضد یخ کاربرد وسیعی دارد.
2- در تهیه فرمالدهید به منظور تولید رزین های مربوطه مورد استفاده قرار می گیرد.
3- در تهیه استیک اسید به عنوان ماده اولیه مورد استفاده قرار می گیرد.
4- در سوخت های هیدروژنی و همچنین به عنوان جایگزینی در سوخت اتومبیل ها مورد استفاده قرار می گیرد.
5- در تولید اتیلن و پروپیلن به عنوان ماده اولیه صنایع پتروشیمی

نکات ایمنی درباره متانول

متانول ترکیبی بسیار سمی بوده و محصول متابولیت آن، فرمیک اسید و فرمالدئید می باشد که موجب نابینایی و مرگ می شود. متانول می تواند از طریق تنفس و یا جذب از راه پوست وارد بدن شود. لازم به ذکر است که به طور مداوم در معرض متانول بودن بدون استفاده از لوازم محافظت کننده (مانند ماسک) خطرناک است.
متانول پس از مصرف، مانند اتانول، در عرض 30 تا 60 دقيقه به حداكثر سطح پلاسمايی خود می رسد. بدون درمان، سطح كشنده  آن 1/25 سانتی متر مکعب بر کیلوگرم و یا یک گرم بر کیلوگرم و دوز مسبب کوری حداقل 24 گرم یل 30 میلی لیتر است.
كوری ناشی از متانول به دلیل توليد موضعی فرمالدئيد در شبکيه و آسيب عصب بينايی اتفاق می افتد.

blank

ساده ترین روش تشخیص متانول از اتانول

بسیاری از پارامترهای فیزیکی و شیمیایی متانول و اتانول به هم نزدیک می باشد، لذا تشخیص این دو الکل از یکدیگر بدون استفاده از تجهیزات آزمایشگاهی کار ساده ای نیست. در اینجا قصد ارائه روش های مرسوم برای تشخیص این دو الکل از یکدیگر را نداریم و تنها به اختلاف رنگ شعله آن ها هنگام سوختن در یک ویدئو اشاره خواهیم نمود.
دقت داشته باشید که هیچ روش امنی برای تشخیص متانول از اتانول در منزل وجود ندارد.

 

مرجع مواد شیمیایی ایران

نوشتهٔ پیشین
اتیل الکل، خواص و کاربردها
نوشتهٔ بعدی
خواص و کاربردهای انیدرید استیک

مطالعه این مقاله ها را پیشنهاد می کنیم:

20 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • blank
    آداک فرایند سپهر

    سلام و عرض ادب خدمت مهندس رجبی مهر
    تشکر از بابت مقاله کامل و بی نقص‌تان
    شایان ذکر است برای تشخیص و ردیابی گاز متانول ضروری است از دتکتور گازی متیل الکل استفاده کرد.

    پاسخ
  • blank
    بهنام

    باسلام آیا در تولید مواد شوینده مثل شیشه شوی از الکل متانول استفاده میشود

    پاسخ
  • blank
    مریم رخشانی

    با سلام واحترام
    اینکه وجود مقداری متانول در محلول ضدعفونی تهدید علیه سلامت عمومی می باشد !این موضوع را به چه ماده قانونی می توان استناد کرد؟

    پاسخ
    • سلام و درود، سرکار خانم رخشانی عزیز شما اگر به برگه اطلاعات ایمنی (MSDS) متانول مراجعه کنید، متوجه خواهید شد که این ماده سمیت بالایی دارد و حتی امکان جذب پوستی نیز دارد. لذا با توجه به اینکه در مقادیر مصرف مختلف می تواند، باعث کاهش و از بین رفتن بینایی و در نهایت موجب مرگ شود. بنابراین برای تایید آسیب های این حلال بر روی سلامت فرد مصرف کننده نیازی به هیچگونه سند قانونی نبود و با داشتن حداقل دانش شیمی و آشنایی با مواد شیمیایی (در اینجا حلال ها) می توان نتیجه گیری نمود.

      پاسخ
  • blank
    مریم رخشانی

    باسلام
    اگر در نتایج آزمایشگاهی مقداری متانول در محلول ضدعفونی مشاهده شود تهدید برعلیه سلامت عمومی به شمار میرود؟

    پاسخ
    • سلام و درود، بله قطعاً به طور کلی در محلول های ضدعفونی کننده نمی بایست کمترین مقدار از متانول وجود داشته باشد.

      پاسخ
      • blank
        مریم رخشانی

        از راهنمایی هایتان سپاسگزارم ،یک پرونده قضایی در این مورد بود خواستم اهمیت موضوع برای اعلام خطرناک بودن موضوع مطمئن شوم .

        پاسخ
  • blank
    رضا

    سلام میشه یه آزمایشگاه تو تهران معرفی کنید برای آزمایش اتانول

    پاسخ
    • با سلام، معمولاً با تست GC امکان شناسایی انواع الکل و یا حلال های دیگه وجود داره و پیشنهاد می کنم از آزمایشگاه کنترل کیفیت شرکت های دارویی کمک بگیرید. موفق باشید

      پاسخ
  • blank
    محمد

    درود-ایا از الکلهای صنعتی که در بازار و سوپرمارکتها موجوداست میتوان به عنوان ضد عفونی کننده سطوح استفاده کرد ؟چون جایی خواندم که پایه این الکلها همان اتانل است و مقدار کمی رنگ یا احیانا مقدار کمی متانول میزنند تا قابل شرب نباشند..و اساسا تولید متانل بسیار سختتر و گرونتر از اتانل است بطوریکه برای استفاده خانگی صرفه اقتصادی ندارد

    پاسخ
    • با سلام و احترام، در الکل های صنعتی علاوه بر اتانول، از متانول، پیریدین و تربانتین نیز استفاده می شود که سمیت بسیار بالایی دارند؛ لذا تنها با رعایت شرایط ایمنی برای سطوح می توان نمود، اما پیشنهاد مناسب تر شاید استفاده از آب ژاول بسیار رقیق شده باشد.

      پاسخ
  • blank
    ساسان

    با سلام
    به غیر از آزمایش با دی کرومات سدیم و اسید سولفوریک راه ساده تری هست که بشه تشخیص داد الکلی که ما داریم تهیه می کنیم متانوله یا اتانول؟
    این سوالیه که خیلیا دنبالش هستن چون مصرف الکل توی این روزها زیاد شده لطفا زودتر راهنمایی کنید.
    می ترسیم بیایم ابرومونو درست کنیم بزنیم چشمونم کور کنیم!😢

    پاسخ
    • سلام و وقت بخیر، دوست عزیز روش های آزمایشگاهی و دستگاهی مختلفی برای تشخیص این دو الکل وجود دارند اما از آنجایی که خیلی از کاربران ما دسترسی به این امکانات ندارند، لذا تنها روشی که شاید بتواند تا حدی راهگشا باشد، تشخیص این دو الکل با توجه به رنگ شعله آن ها می باشد. اما توجه داشته باشید این روش نیز دارای خطای بالایی در تشخیص رنگ شعله می باشد. ویدئو مربوط به تشخیص متانول از اتانول در پایان مقاله قرار داده شد. با آرزوی سلامتی برای همه

      پاسخ
      • blank
        مریم رخشانی

        سایت بسیار عالی است .صبر وحوصله پاسخگویی به تمام سوالات بطور دقیق وعلمی ستودنی می باشد.

        پاسخ
      • blank
        مریم رخشانی

        با سلام وعرض ادب
        برای تهیه محلول ضدعفونی نانوسیلور اخذ چه مجوزهای قانونی نیاز هست ؟اگر شرکتی بدون مجوز اقدام به تولید کند ایا بعنوان ماده غیر استاندارد تلقی میگردد و خطر جدی بدای سلامت محیوب می شود ؟

        پاسخ
        • سلام و درود، سرکار خانم رخشانی شما به منظور تولید هر نوع محصول آرایشی و بهداشتی ملزم به اخذ مجوزهای لازم از وزارت بهداشت و درمان خواهید بود لذا در صورتی که بدون داشتن مجوزهای لازم اقدام به تولید و پخش این نوع محصولات کنید قطعاً امکان پیگرد قانونی وجود دارد مخصوصاً زمانی که شما به هر دلیل شاکی در مورد عدم کیفیت و یا مشکلات محصول خود داشته باشید.

          پاسخ
  • blank
    حسین

    سلام از متانول میشه برای ضد عفونی و مبارزه با کرونا استفاده کرد

    پاسخ
    • سلام و عرض احترام، اگر منظور شما استفاده از متانول برای ضدعفونی نمودن دستهایمان است، دقت کنید به هیچ وجه نمی توان از این الکل استفاده کرد.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست