نام شیمیاییتیتانیم دی اکسید
مترادف هاتیتان
مترادف ها (en)Titanium(IV) oxide ؛ Rutile ؛ Anatase ؛ Brookite
فرمول مولکولیTiO2
جرم مولکولی79/87
EINECS215-280-1
تیتان

شیمی پلاطلاعات شرکت
آدرینا پترومبیناطلاعات شرکت
بازرگانی فتحیاطلاعات شرکت

اگر شما تولید کننده و یا فروشنده این ماده شیمیایی هستید…

خواص فیزیکی و شیمیایی

شکل و حالت فیزیکیپودر سفید
نقطه ذوب1840 ºC
نقطه جوش2900 ºC
دانسیته4/26 g/mL at 25°C(lit.)
ضریب شکست (n20/D)2/61
نقطه اشتعال2500-3000 °C
حلالیت در آبنامحلول در آب
شماره CAS13463-67-7
شماره مرک (Merck)14,9472

موارد مصرف و روش سنتز

تیتانیم دی اکسید گردی به رنگ سفید و نامحلول در آب می باشد. دی اکسید تیتانیم در طبیعت به سه حالت مختلف روتیل، آناتاز و بروکیت یافت می شود. روتیل فراوان ترین و پایدارترین ماده معدنی است که حاوی 98 درصد TiO2 است و در تولید دی الکتریک ها و حسگرهای اکسیژن در دمای بالا به کار می رود. آناتاز و بروکیت در اثر حرارت به روتیل تبدیل می شوند. آناتاز یک ماده نیمه رسانا است که به دلیل هزینه کم و قدرت اکسیداسیون قوی در برابر اشعه UV و طبیعت آبدوستی آن عمدتا در پوشش های نوری، رنگ های حساس نوری و کاتالیز نوری مورد استفاده قرار می گیرد.

ضریب شکست نوری بالا، سفیدی بریلیانی، پوشش دهی عالی، درخشندگی، درجه دیرگدازی بالا، مقاومت سایشی و حرارتی بالا، توان زیاد در توزیع و انتشار یکنواخت و مقاومت در برابر تغییر رنگ باعث شده که تیتانیم دی اکسید به عنوان یک رنگدانه باارزش بیشترین مصرف را در صنایع رنگ سازی داشته باشد.

تولید تیتانیم دی اکسید

روش تولید دی اکسید تیتانیم بستگی به مواد خام موجود دارد. رایج ترین منبع دی اکسید تیتانیم ماده معدنی ایلمنیت با فرمول FeTiO3 است. ایلمنیت با فرآیند سولفات یا کلرید به رنگدانه تیتانیم دی اکسید تبدیل می شود. در فرآیند سولفات ایلمنیت با سولفوریک اسید واکنش می دهد و سولفات آهن (II) و تیتانیم دی اکسید به شکل روتیل تهیه می شود که برای کاربردهای مختلف پردازش می شود.

در فرآیند کلرید ایلمنیت یا سایر منابع تیتانیم با گاز کلر و کربن واکنش می دهد و تتراکلرید تیتانیم تولید می شود. سپس تتراکلرید تیتانیم تقطیر و تخلیص می شود و با اکسیژن واکنش داده و گاز کلر و تیتانیم دی اکسید تولید می شود. در این روش گاز کلر دوباره به واکنش بر می گردد. ایلمنیت حاوی 65 درصد TiO2 و 35 درصد اکسید آهن است.

در فرآیند بکر از ایلمنیت روتیل مصنوعی تولید می کنند که در این روش اکسید آهن جدا می شود. روتیل مصنوعی حاوی 99 درصد TiO2 است. سنگ معدن روتیل نیز می تواند با فرآیند کلرید یا دیگر فرآیندها خالص سازی شود.

کاربردهای تیتانیم دی اکسید

برای تولید انواع رنگ، لوازم آرایشی و بهداشتی، سرامیک، فتوکاتالیست ها، دیوارهای خود تمیز شونده، شیشه های ضد مه، کاغذ و پوشش های مقاوم در برابر اشعه UV، خمیر دندان ها، پمادها، صابون ها، داروها و کرم های ضد آفتاب به کار می رود. همچنین در تصفیه آب و فاضلاب، فیلتراسیون گازها، رنگ زدایی، بوزدایی و گند زدایی استفاده می شود. دی اکسید تیتانیم در از بین بردن سلول های سرطانی و نیز در صنایع غذایی در رنگ آمیزی مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرد.

دی اکسید تیتانیم در تصفیه آب برای از بین بردن آلودگی های آلی مانند پلی کلرو بی فنیل، تولوئن، سورفکتانت ها، حشره کش ها، ترکیبات فنلی، اسیدهای کربوکسیلی، سولفیدهای آروماتیک، هیدروکربن ها و رنگ های آلی به کار می رود.

Hazads CodesXn,Xi,C
Risk Statements20-36/37/38-20/21/22-38-20/21-10-36/38-22-36-34
Saftey Statement26-36-25-2-36/37-45-36/37/39
done_outline RTECSXR2275000

راهنمای کدهای ایمنی مواد شیمیایی

  • لوزی خطر (NFPA’s Hazard Rating Diamond) چیست؟
  • چقدر با نکات ایمنی (هشدارهای R) و احتیاط های ایمنی (هشدارهای S) آشنا هستید؟
آشنایی با ایمنی کار با مواد شیمیایی! آشنایی با ایمنی کار با مواد شیمیایی!
طرح توجیهی

blankblankblank

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست